Despre Proiect

Zona marină și de coastă a României se confruntă cu provocări ridicate în ceea ce privește dezvoltarea sa durabilă, fiind sub presiunea turismului haotic și a presiunii urbanizării și, în același timp, îngrădind zone naturale și protejate de importanță internațională și europeană. Având în vedere obiectivul de dezvoltare strategică al UE de conservare a biodiversității pentru bazinul Dunării și al Mării Negre, turismul albastru durabil ar reprezenta legătura dintre zonele marine protejate și gestionarea integrată a coastelor prin găsirea echilibrului corect între dezvoltarea economică și protecția mediului. 

Astfel, obiectivul principal al acestui proiect este de a sprijini conservarea biodiversității și gestionarea ariilor protejate prin dezvoltarea ecoturismului bazat pe antreprenoriatul local, identitatea locală și resursele locale în Delta Dunării și pe coasta Mării Negre. Împreună cu conservarea biodiversității, dezvoltarea comunității constituie o țintă a economiei albastre durabile și poate fi realizată atât prin antreprenoriatul în turism, cât și prin soluții de afaceri care abordează restaurarea ecologică a infrastructurilor degradate existente și a zonelor industriale dezafectate. Investițiile responsabile în turism și reconstrucția și reactivarea siturilor abandonate sau subutilizate ar furniza, de asemenea, resursele suplimentare necesare administrațiilor locale pentru îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunității și pentru gestionarea eficientă a resurselor lor naturale și a zonelor protejate.

Turismul reprezintă principalul sector sustenabil al economiei albastre care poate sprijini atât dezvoltarea economică, cât și dezvoltarea comunității, împreună cu obiectivele de conservare a biodiversității și de protecție a mediului pentru Delta Dunării și Marea Neagră. În plus, Turismul 4.0, bazat pe utilizarea noilor tehnologii și a instrumentelor digitale pentru colectarea de date specifice în timp real, constituie o soluție pentru autoritățile locale și regionale în vederea sprijinirii cadrului de planificare a spațiului maritim și a gestionării durabile a turismului, în special în cadrul ecosistemelor fragile ale zonelor costiere și marine. Scopul este de a menține atracția turistică și dezvoltarea turismului albastru fără un impact negativ asupra mediului, din cauza depășirii capacității sale de suport uman.

Dezvoltarea carierelor în domeniul economiei albastre este extrem de importantă atât pentru abordarea europeană privind gestionarea zonelor costiere și marine, cât și pentru contextul românesc care se confruntă cu un capital uman deficitar, lucrători subcalificați și necalificați, forță de muncă subdimensionată și condiții de muncă precare în special în turism la Marea Neagră și Delta Dunării.

Obiectivul principal al acestui proiect specific de cercetare-dezvoltare-inovare, axat pe gestionarea și dezvoltarea durabilă a zonelor costiere și marine din România este de a sprijini implementarea unor soluții bazate pe natură, susținerea comunităților locale prin cercetare și inovare privind accentuarea serviciilor ecosistemice ale zonelor protejate și implementarea de soluții pentru dezvoltarea ecoturismului, refacerea habitatelor naturale degradate, regenerarea terenurilor și infrastructurilor abandonate și promovarea economiei albastre într-un cadru de guvernanță participativă și angajament puternic al părților interesate.